Mami, scapa-ma de frica!

Lumea pentru copii este fascinanta. Intre 3 si 5 ani, ei nu fac, de multe ori, distinctia dintre real si fantastic si, pentru ca sunt o multime de lucruri pe care nu le cunosc inca, incearca sa gaseasca o explicatie, care de cele mai multe ori este de natura fantastica. Acum apare si teama de diverse lucruri sau situatii. Datoria noastra de parinti este sa ne ajutam copilul sa-si invinga frica!

Pasii mici sunt cei mai siguri!
Pe principiul, daca comunicam bine rezolvam aproape orice problema, cea mai buna recomandare este discutia cu copilul pentru a intelege de unde vine aceasta teama. Chiar daca sunt foarte mici, ca parinti, gasim o modalitate de a comunica cu copiii nostri. 
De exemplu, daca am descoperit ca ii este teama de caini, in niciun caz nu incercam sa-i reducem aceasta fobie fortandu-l sa se apropie de ei. Il poate observa de la fereastra, ii putem spune intamplari cu caini care au salvat vieti etc.

 Frica de intuneric
Apare datorita faptului ca nu stie ce este acolo si se simt neprotejat. Teama de necunoscut ne afecteaza inclusiv pe noi, adultii.
Cum sa ajutam?
In primul rand, pentru linistea copilului, este bine ca in camera in care doarme sa fie o lumina de veghe. Cea mai buna modalitate de a-l ajuta sa treaca peste aceasta teama este sa-i explicam si aratam cat de interesante pot fi unele lucruri sau locuri vazute pe intuneric.

Frica de monstrii
De cate ori n-ati cautat dupa perdea “monstrul” din camera, care misca perdeaua sau sta dupa dulap? Oricat i-am spune ca nu exista monstrii, copilul nu va pricepe pana nu i se demonstreaza. Cea mai buna metoda este explicatia. Putem chiar sa radem pe seama “micilor invadatori” si poate sa-i caricaturizam, astfel incat sa ne amuzam pe seama lor.

Cosmarurile
Unii copii nu vor sa doarma singuri de teama cosmarurilor. Este indicat ca micutul sa doarma cu jucaria preferata si sa fie asigurat, inainte de somn, ca mami si tati sunt mereu alaturi de el, gata sa-l ajute. In cazul in care aceste cosmaruri persista, este recomandata o vizita  la doctor.

 Frica de a fi parasit
Daca ma paraseste? Daca nu se mai intoarce?
Ne confruntam cu astfel de situatii in primii ani de gradinita. Este foarte important ca la plecare parintii sa-si ia la revedere. Copilul trebuie sa inteleaga situatia nu sa se trezeasca pur si simplu ca parintii nu mai sunt langa el. Atunci va intra in panica, se va simti abandonat.

 Frica de doctor
O situatie destul de intalnita. Copilul poate fi nelinistit in sala de asteptare din cauza faptului ca asociaza vizita la doctor cu durerea. Cel mai indicat este sa-l pregatim de acasa, spunandu-i ce i se va intampla. Trebuie sa-l felicitam pentru ca a inteles si a fost ascultator. Se poate alege si cu o recompensa pentru cooperare. 
Oricare ar fi teama copilului nostru, cel mai important lucru este sa-l invatam sa-o invinga singur.

Ce putem sa facem?
Sa incercam sa-l expunem cat mai putin la tot ce poate fi infricosator pentru el.
Sa-l invatam sa ramana calm atunci cand totusi ii este frica.
Sa-i explicam ce este real si ce este de domeniul fantasticului.
Sa fim sinceri cu el, sa-i spunem adevarul. Astfel il invatam si pe el sa fie onest.

Publicat de Alina

Mama de baieti! Imi plac persoanele vesele si prietenoase, imi place sa citesc, sa vorbesc :) dar si sa ascult. Am terminat jurnalistica, am lucrat in presa dar si in marketing si comunicare. Imi place sa fiu mereu la curent cu ce se intampla in domeniile mele preferate si impart informatiile. Cei care ma cunosc, sper ca, m-ar descrie ca fiind sociabila, vesela, placuta😉.

Lasă un comentariu